Het betreft zowel eigen uitgaves en monografieën, als uitgaves van derden waarin werk van Jan Radersma opgenomen is.
Over Land (2022)
Uitgave bij de solo-tentoonstelling in het ArtCentre Delft . Klik hier om de binnenpagina te vergroten
Ongehoorde Stilte (2021)
Uitgave bij de gelijknamige tentoonstelling met Marieta Reijerkerk
Draf (2021)
Uitgave bij de gelijknamige groepstentoonstelling van de kunstkring Com Laude
Opgedoekt (2021)
Uitgave bij de groepstentoonstelling in het melklokaal. Klik hier om binnenpagina te vergroten
Ode aan het landschap (2021)
Uitgave bij de tentoonstelling in het Zandvoorts museum
Ode aan het landschap (2021)
Uitgave bij gelijknamige expositie in het WAD in Delft. Jan Radersma is een van de deelnemende kunstenaars en tevens curator van deze tentoonstelling
17 herinneringen aan een landschap (2021)
Uitgave bij de gelijknamige expositie bij de Kunstkamer in Hoogeloon.
Plint (2021)
Uitgave ter gelegenheid van het
40 jarig bestaan van Plint, waarin 7 werken van Jan Radersma zijn opgenomen.
Uitzien (2020)
Verschenen ter gelegenheid van de expositie uitzien van Frank Eerhart en Jan Radersma, bij galerie Wijnstraat in Dordrecht.
Van binnen naar buiten (2020)
Uitgave bij de gelijknamige expositie bij het KEG in Schijndel
Landschap breeduit (2020)
Uitgave bij de gelijknamige expositie bij het WAD in Delft
Den Juisten Tijd (2020)
Uitgave van het museum Vlaardingen bij de Groepsexpositie ter gelegenheid van Geuzenmaand 2020 Vlaardingen.
Art Traverse magazine (2020)
Artikel met uitgebreide fotorapportage naar aanleiding van een atelierbezoek bij Radersma.
Land en Zee (2019)
Uitgegeven bij de tentoonstelling van Tjitske Boersma en Jan Radersma bij KUUB in Utrecht.
Veldwerk (2018)
Uitgave bij de duo expositie van Jan Radersma en Frank Eerhart. Schilderijen Jan Radersma, en beelden en gedichten van Frank Eerhart.
Poëzie in beeld (2018)
Uitgave bij een groepstentoonstelling, onder curatorschap van Jan Radersma. Kunstenaars hebben zich laten inspireren door een zelfgekozen gedicht.
Zwaartekracht (2018)
Uitgave bij de gelijknamige tentoonstelling van Jan Radersma en Ank van Engelen, bij het KEG in Schijndel.
Lees maar lang en wees gelukkig PLINT (2018)
Opgenomen in de bloemlezing. De 500 mooiste, beste fijnste gedichten & beelden van Plint.
Licht versus ruimte (2017)
Verschenen bij de groepstentoonstelling, onder curatorschap van Jan Radersma in het KEG in Schijndel
Nadering (2017)
Bij de tentoonstelling bij Pulchri uitgegeven vouwfolder. Jan Radersma nodigt als lid van Pulchri, Ank van Engelen uit om samen te exposeren.
Landt (2017)
Uitgave bij de groepsexpositie van Belgische en Nederlandse kunstenaars, die zijn samengebracht die in hun oeuvre het landschap als zeer persoonlijk aangeven of als uitgangspunt hanteren en er tevens een hoogst eigen interpretatie van maken.
WAD poëzie 10 (2017)
Uitgave bij het project met groeps tentoonstelling. De liefde is het thema in het jubileumproject dat World Art Delft voor de 10e keer aan poëzie en beeldende kunst besteedt. Een intens liefdesgedicht van de Duitse dichter-schrijver-essayist Rainer Maria Rilke vormt het hart van het project, dat voor beeldend kunstenaars uit diverse landen inspiratiebron zal zijn tot het creëren van originele kunstwerken.
Rondgang (2017)
Uitgave bij de gelijknamige groepstentoonstelling bij het Kruithuis, onder curatorschap van Jan Radersma. Met werk van Ageeth Boermans, Wia Bouma, Chung-Hsi Han, Cor van Dixhoorn, Frank Eerhart, Fred Geven, Hanneke Gommers, Mark van den Heuvel, Marianne van Hest, Jessica Knoot, Paula Kouwenhoven, Jan Moerbeek, Jan Radersma, Susan Reijnders, Wijnand Zijlmans
De grote Brabantse kunstkalender 2017 (2016)
Werk van Jan Radersma is geselecteerd voor De Grote Brabantse Kunstkalender 2017 . De Grote Brabantse Kunstkalender 2017 elke dag het werk van een hedendaagse Brabantse kunstenaar.
Winters (2016)
Uitgave bij de gelijknamige groepstentoonstelling bij het World Artcenter Delft, onder gastcuratorschap van Jan Radersma. Met werk van Monique Klaassens, Petra Jacobs, Gertrude Beker, Rozemarijn Nelissen, Ageeth Boermans, Pieternel Dekkers, Annet Bakker, Jan Radersma, Henk Eikenaar, Paula Kouwenhoven.
Weggelaten (2016)
Uitgave bij de gelijknamige groepstentoonstelling in galerie Hoogenbosch onder gastcuratorschap van Jan Radersma. Met werk van Frans Beerens, Ageeth Boermans, Marije Bouman, Marianne van Hest, Jessica Knoot, Jan Radersma, Jan Roos, Jan Swart.
Tijdschrift museum Belverère (2016)
Op verzoek van Museum Belvédère lieten meer dan 130 kunstenaars waaronder Jan Radersma, zich inspireren door de belangrijke museumaanwinst Slootje met overhangende dopheide van Jan Mankes. Alle variaties op één thema – uiteenlopend van tekeningen, schilderijen, foto’s, collages tot keramische objecten. Dit nummer van het tijdschrift Belvedere is geheel gewijd aan deze expositie.
Over bruggen en verbinden (2016)
Uitgave bij de gelijknamige groepstentoonstelling bij het WAD Delft.
Met werken van Fred Geven, Jan Moerbeek, Jan Radersma, Jessica Knoot, Paula Kouwenhoven, Mark van den Heuvel, Bertus de Veth, Helen Vergouwen, Toshitaka Nishizawa, Kudo Mashide, Simone ten Bosch en Els Otten. Gedichten Carola Eijsenring.
Reistijd (2016)
Uitgave bij de gelijknamige tentoonstelling in de Cacaofabriek in Helmond met Frank Eerhart. Werken Jan Radersma en Frank Eerhart, gedichten Frank Eerhart.
Tastbare spiegeling (2016)
Uitgave bij de tentoonstelling “Indische zomer”, bij het WAD. Met gedichten van Carola Eijsenring en werken van Jan Radersma.
WAD 9 (2016)
Uitgave bij het haiku project van World Art Delft op basis van een gedicht van Matsuo Basho.
Verwantschap (2016)
Uitgave: Jan Moerbeek en Jan Radersma, naar aanleiding van de tentoonstelling Verwantschap. Deelnemende kunstenaars: Ank van Engelen/Jan Roos/Helen Vergouwen/Gertrude Beker/Jan Radersma Jan Moerbeek /Tjibbe Hooghiemstra /Nico Hemelaar/Paul Corvers Theo Besemer/Sjoukje Iedema/Anne Roorda/Marije Bouman/Han Klinkhamer /Susanne Silvertant/Frans Beerens /Simone van Bake
Synthese (2015)
Uitgave van Mark van den Heuvel en Jan Radersma bij de gelijknamige tentoonstelling van beide kunstenaars
Tekst: Mark van den Heuvel, en Marije Bouman
Landwaarts (2015)
Uitgave ter gelegenheid van de gelijknamige expositie in het World Art Delft in 2015.
Heren Dubbel (2015)
Uitgave van Anne Roorda en Jan Radersma bij de gelijknamige tentoonstelling van beide kunstenaars
Tekst: Anne Roorda en Jan Radersma
Beneden de einder (2014)
Uitgave van Marianne van Hest en Jan Radersma bij de gelijknamige expositie van beide kunstenaars.
Tekst Pieter Siebers (kunsthistoricus) en Bert Heffels (filosoof)
Gezichtsvelden (2014)
Uitgave van Frank Eerhart en Jan Radersma, verschenen bij de gelijknamige expositie in juni/augustus bij World Art Delft.
Tekst Frank Eerhart.
Apart Samen (2013)
Ter gelegenheid van de expositie “Apart Samen”, in december/januari 2013/2014, met Marieta Reijerkerk bij Pulchri in Den Haag.
Tekst Wim van Cleef.
In het voorbijgaan (2012)
Ter gelegenheid van de expositie “in het voorbijgaan”, in november/december 2012 bij de Kunstkamer in Hoogeloon. Uitgave De Kunstkamer.
Het landschap is geen thema in het werk van Radersma het is geleidelijk ontstaan. “Het gaat in mijn werk om het benutten van kansen, een kwestie van opletten en om je heen kijken. In het voorbijgaan dient zich van alles aan. Dan zie je een bepaalde lichtinval of bijzondere kleuren.” Vormen en composities in het landschap worden omgezet naar een werk dat balanceert op de grens van abstractie en figuratie
Fase 2 (2012)
Uit de collectie van Hans TImmer.
Met René Korten, Arno Kramer, Wim Biewenga, Jan Radersma, Caren van Herwaarden, George Meertens, Han Klinkhamer, Cecilia Vissers, Paul van Dongen, Terry Thompson, Ton Slits, Erik Matthijssen, Sarah van der Pols, Bas Lobik, Marie-José Robben, Marjolein van den Assem, Helen Vergouwen, Eric de Nie.
Het bestaan vertragen (2012)
Een uitgave over het werk van Jan Radersma ter gelegenheid van de expositie bij Studio van Dusseldorp in Tilburg in mei-juni 2012.
In het boek wordt werk getoond uit de periode van 2007 t/m 2012 waarbij de nadruk ligt op het recente werk. Schrijver/beeldend kunstenaar Frank Eerhart schreef een gedicht bij de schilderijen van Jan Radersma.
Uitgegeven door Timmer Art Books
2x landschap (2012)
Een uitgave ter gelegenheid van de duo expositie met Nico Hemelaar bij het WAD in Delft (mei 2012) en galerie Hoogenbosch in Gorredijk (augustus 2012)
“Twee maal landschap, twee maal schilderen. Intrigerend zo’n tentoonstelling, altijd weer spannend hoe het uit gaat pakken. Het getoonde werk is landschappelijk te noemen, het geschilderde beeld roept een landschappelijke sensatie op. In de kunstgeschiedenis zijn vele voorbeelden te vinden in allerlei gedaanten en variaties. Het is een thema met onbegrensde mogelijkheden en van alle tijden” (Nico Hemelaar).
Wandering (2012)
Een uitgave ter gelegenheid van de expositie bij cultuurcentrum en galerie de Meerse in Hoofddorp met Frank Eerhart en Teun Kuipers.
WAD ITHACA (2011)
Een uitgave van het WAD ter gelegenheid van het vierde poëzie project
Droge naald monotype (2011)
Reproducties in de vorm van kunstkaarten van de deelnemende kunstenaars aan de expositie “Droge naald en Monotype” uitgegeven in een box. Ter gelegenheid van de gelijknamige expositie in Galerie Art 88 te Nuenen.
Deelnemende kunstenaars: Marije Bouman, Sarah van den Dungen, Henk Eikenaar, Twan Hendriks, Ma Hui, Frank van den Heuvel, Sjoukje Iedema, Petra Jacobs, Teun Kuipers, Saskia de Marée, Sandra van der Meijden, Jan Radersma, Anne Roorda, Leonie van Santvoort, Nelly Zandberg.
Mailart project van Abbemuseum (2011)
Duizenden mensen hebben bijzondere verzamelingen, variërend van postzegels, munten, sigarenbandjes tot mooie woorden en bijzondere herinneringen. Waarom verzamelen we? Hoe verzamelen we? Ook hedendaagse kunstenaars leggen verzamelingen aan als uitdrukking van hun idee. Zij hebben ook het vermogen om de principes van verzamelen in een postkaart samen te brengen.
Momenten (2010)
Uitgave bij de expositie MOMENTEN bij galerie Hoogenbosch in 2010.
De tekst werd geschreven door Susan van den Berg, van museum Belvédère.
Op verschillende in deze bundel gepubliceerde werken, componeerde Ad Maas 10 muziekstukken. Deze stukken, gespeeld op piano door Ad Maas, zijn opgenomen op een CD die een onderdeel vormt van de uitgave MOMENTEN.
Territorium (2008)
Bij de expositie Territorium verschijnt onder de gelijknamige titel een publicatie van de geëxposeerde werken: 18 schilderingen van Jan Radersma en 21 beelden van Frank Eerhart.
Gebonden, 48 pagina’s fullcolour, 22 x 22 cm
In het werk van Radersma zijn het landschap, de plek en het huis essentieel. Hij schildert ze in relatie tot het steeds onderweg zijn, het op zoek zijn. In dat gegeven vinden en verdragen de werken van Eerhart en Radersma elkaar: in een verlangen naar een territorium
De verbinding met het werk van Frank Eerhart (Den Haag 1948) ligt o.a. in het gebruik van objets trouvés. Eerhart assembleert ze tot overwegend gepersonifieerde beelden. Het is een fascinatie voor gebruiksvoorwerpen waaraan een betekenis wordt meegegeven die de figuratie overstijgt, zoals in tribal art. Het gaat Eerhart echter niet om het religieuze of rituele aspect. Zijn beelden zijn vooral tragisch humoristisch en drukken vaak een soort weemoedigheid uit. De huid, de patine en de voorgeschiedenis van de voorwerpen hebben daarin hun rol. De beelden doen soms aan verweesde personen denken.
10 Mooiste van Jan Arends en Jan Radersma (2007)
10 poeziekaarten met de mooiste gedichten van Jan Arends, gecombineerd met beelden van Jan Radersma.
Het werk van Jan Arends is autobiografisch. Werk en leven vormen bij Jan Arends een pessimistisch geheel. In zijn wantrouwen naar de medemens kiest hij bewust voor het isolement. Het schrijven biedt hem de enige mogelijkheid tot communicatie die gekenmerkt wordt door angst en frustratie. Maar ook daarin is hij zuinig: “ik schrijf gedichten als dunnen bomen”. Niet meer dan het essentiële komt er op papier.
Jan Radersma schildert zijn beelden op gevonden stukken karton of hout. Daarna krijgen ze ene tweede leven en blijft hun voorgeschiedenis deels behouden in vlekken, krassen en tinten. In zijn werk is daarom de textuur essentieel, een combinatie van de bestaande en de nieuwe huid die hij op het werk aanbrengt. Door voortdurend te experimenteren met pigmenten en lakken realiseert hij zijn persoonlijke landschappen waarin tekens en symbolen verwijzen naar tijden die ver voor ons liggen. Het zijn werken met sporen uit een universeel collectief geheugen die voor de toeschouwer eigen herinneringen kunnen oproepen.
ISBN 978-90-5930-268-6 uitgave van Plint
Elementen (2006)
Er zijn werken van de beeldend kunstenaar Jan Radersma die naar landschappen verwijzen. Soms zijn het herkenbare beelden, meestal niet. Jan Radersma construeert en componeert.
Hij zoekt naar impulsen door te experimenteren met materialen zoals hout als beeldend middel. Ook geeft hij voorwerpen die betekenisvol voor hem zijn vanwege hun vorm en textuur een tweede leven in zijn werk. Hij weet veel van pigmenten, lakken en oliën.
Maar het belangrijkste in zijn werk vindt hij het proces dat hem steeds weer brengt op nieuwe beelden, constructies en composities. Zijn werken zijn daarin momenten die met elkaar het verslag vormen van zijn bestaan.
ISBN 9066571934
Kempen Uitgevers, Zaltbommel.
Tussen twee werelddelen in wacht het verlangen van een oceaan (2003)
Uitgave ter gelegenheid van de tentoonstelling “tweede generatie Indisch Nederlandse kunstenaars” in onder andere:
Stedelijk museum Prinsenhof in Delft
World Art Center Delft
2003
ISBN 906657032-6
Kempen uitgevers
Het materiaal spreekt heel duidelijk (2001)
Ter gelegenheid van de tentoonstelling bij galerie Naber in 2001 met , Wijnand Zijlmans. Tekst catalogus Kitty Zijlmans, hoogleraar moderne kunst aan de universiteit Leiden.
Composiet (2000)
uitgave in samenwerking met Eccolo, ‘s Gravenmoer
Buka buku (2000)
Satu Rasa Dua Kematian.
Satu Kasih Dua Kesetian.
Antara Benua Dan Benua.
Tertunggu Rindu Samudra.
Sitor Situmorang
ISBN 9066571918
Kempen Publishers, Eindhoven.
Ura’s (1999)
Het werk van Jan Radersma houdt het perfecte midden tussen assemblage, collage en materiekunst, tussen schilderij en object. Gewetensvolle bewerking en consciëntieuze afwerking zorgen er voor dat het eindresultaat nooit wringt of schuurt. Dat kan ook bijnaniet anders, want de kunstenaar vraagt het uiterste van de beeldmiddelen. Hij respecteert het verhaal dat impliciet verteld wordt door de hutkoffer die hij bewerkt, maar tegelijkertijd vult hij het basismateriaal op een volstrekt eigen manier in. Losse vormelementen worden vaak geïncorporeerd in het beeldvlak, maar ze komen ook voor als zelfstandige eenheden die binnen een groter geheel wisselwerkingen met elkaar aangaan.
Wim van der Beek, kunst recensent
SBN 906657111X
Kempen Publishers, Eindhoven.
Werk en leven (1997)
“Het enige wat telt is de mens, hem te leren kennen is lastig.
Het fijne van een kunstenaar is dat je niet alleen met hem kunt praten en naar hem kunt kijken, maar dat hij zichzelf ook bloot geeft in zijn werk. Daarin schuilt tegelijkertijd ook zijn kwetsbaarheid. Je hangt je ziel aan de muur. Bij Jan gaat dat laag voor laag, maar met een grote oprechtheid en directheid die je af en toe stevig beroert.
Het is in dit boek daarom zo interessant de ontwikkeling te zien van aarzelende, maar boeiende tekeningen naar meer complexe geleedvormigen tot uiteindelijk krachtige monumentale werken.”
Patrick Hammerstein, uitgever.
Q (1994)
Uitgave museum – Gallery QUO Hongkong
Ter gelegenheid van de tentoonstelling met 30 internationale kunstenaars in Hongkong.
Jan Radersma en Dirk Wauters (1992)
Ter gelegenheid van de duo-tentoonstelling bij galerie de Verbeelding in Baarle Nassau en “het huis voor beeldende kunst” in Utrecht
Mixed media (1991)
“Schilderen is voor Jan Radersma een mentaliteitskwestie: een zaak van levensbelang en het middel bij uitstek om hardop gedachten en gevoelens uit te spreken. Schilderen is daarom ook de meest ideale manier om met behulp van ordeningsprincipes, associaties en verwijzingen zoekend en tastend op weg te gaan naar iets wat in de kern uniek is, iets wat opkomt en weer verdwijnt. Jan Radersma heeft er zijn levenswerk van gemaakt telkens nieuwe huizen te bouwen waarin waardevolle gevoelens ondergebracht kunnen worden. Alleen zó kan hij vasthouden wat hem bezielt.”
Wim van der Beek, kunst recensent
ISBN 9070427842
Kempen Pers BV, Hapert
5 (1989)
Uitgave galerie Naber, ter gelegenheid vijfjarig jubileum van galerie Naber
Jan Radersma (1988)
Jan Radersma vertelt zijn verhaal. Het verhaal van zijn reis, van zijn gevoelens, van zijn kunstenaar zijn. Hij kiest daarbij voor de abstractie, voor het gebaar van de kleur en de vorm en vooral van het materiaal.
Op de scheidslijn van de schilderkunstige perioden begint hij aan een intensief onderzoek van het materiaal. De verf is belangrijk, maar zeker zo belangrijk is de ondergrond. ‘De onderhuid’, zoals hij het noemt. De onderhuid tegenover en in directe samenhang met de opperhuid. Vooral het zelf geschepte papier vervult daarin een wezenlijke rol. Soms verschijnen verschillende lagen papier als in een collage op elkaar geplakt. De essentie is dat de huid waarop ik schilder, een eigen expressie heeft. Een absoluut onderdeel van de uiteindelijke verbeelding van mijn verhaal.
ISBN 9070427532
Kempen Pers BV, Hapert